Stipendiater

Stiftelsen Anna Lisa Thompson till minne

Stipendiater 2014

Uppsala konstmuseum

Omtale i Konsten.net

 

Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne bildades efter konstnären Anna-Lisa Thomsons (1905-1952) bortgång. Stiftelsens viktigaste uppgift är att dela ut stipendier till kvinnliga konstnärer i och för deras utbildning. Det första stipendiet delades ut 1955. Anna-Lisa Thomson var verksam som konstnär i Uppsala och som keramisk formgivare vid Upsala Ekeby under närmare tjugo år. Uppsala konstmuseum mottog en donation av keramiska föremål kort efter att Upsala-Ekebyfabriken lades ned 1978. Upsala-Ekeby keramiken utgör en stor del av museets samlingar där också Anna-Lisa Thomson finns representerad. 2014 års stipendiater erhåller ett stipendium på 50 000 kr vardera. Stipendiaterna är utsedda från avgångsklasser vid landets konsthögskolor. Uppsala konstmuseum visar i samarbete med stiftelsen en utställning där de fyra stipendiaterna visar verk som representerar deras konstnärskap.

I år har stiftelsen utsett följande stipendiater från avgångsklasser vid landets konsthögskolor:

Idun Baltzersen, examen vid Konstfack, Stockholm, 2014.
”för att djärvt, personligt och nyskapande vrida och vända, omskapa och förädla klassiska kvinnomotiv och gammal teknik i storskaliga träsnitt för samtiden”

mer informasjon på stiftelsens hjemmeside

 

PC050159 fixx 1024x520 - Stipendiater

litenny5 - Stipendiater litenny3 - Stipendiater